1. decembrom 2015 se bo začelo neobvezno, preizkusno obdobje uporabe davčnih blagajn. Potrošniki bodo vedeli, da ponudnik blaga in storitev že uporablja davčno blagajno, če bo že imel na računu izpisano QR kodo in EOR številko – oboje bo pomenilo, da je tak račun že potrjen na davčni upravi.

Finančna uprava RS želi s torkom poskusno vpeljati nov način izdajanja računov, saj bo tako po njihovem mnenju prehod na ta sistem za zavezance bistveno lažji. Vsi zavezanci pa bodo morali davčne blagajne obvezno uporabljati od 2. januarja 2016.

Za davčno potrjevanje računov nujen prevzem digitalnih potrdil

Na podlagi Zakona o davčnem potrjevanju računov bodo morali zavezanci pri Fursu potrditi vse račune za dobave blaga in storitev, ki bodo plačani z gotovino ali z gotovini enakovrednimi sredstvi (plačilnimi in kreditnimi karticami, ipd.). Do uporabe davčnih blagajn morajo zavezanci pridobiti namensko digitalno potrdilo.

Kako do namenskega digitalnega potrdila?

  1. Preko portala eDavki morate oddati zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila (to lahko v vašem imenu stori tudi računovodski servis).
  2. Na eDavkih nato prevzamete referenčno številko in geslo za prevzem potrdila.
  3. V portal za prevzem digitalnega potrdila na MJU vnesete referenčno številko in geslo.
  4. Na portalu MJU prevzamete namensko digitalno potrdilo v obliki datoteke ».p12«.
  5. Namensko digitalno potrdilo (datoteko ».p12«) namestite v program, ki podpira davčno potrjevanje računov oz. v davčno blagajno oz. v mini blagajno.