Kljub temu, da je bilo sprva rečeno, da bodo morali pri plačilih z Moneto zavezanci račune davčno potrjevati, so si na Finančni upravi RS premislili. Če vam bodo kupci plačevali z Moneto, ne boste potrebovali davčne blagajne, saj se, kot so zapisali v pojasnilih na Fursu »za namene Zakona o davčnem potrjevanju računov šteje plačilo prek sistema Moneta kot plačilo, opravljeno prek ponudnika plačilne storitve«.

To pomeni, da gre za negotovinsko plačilo, za negotovinska plačila pa zakon ne zahteva davčnega potrjevanja računov.

Za PayPal davčne blagajne ne boste potrebovali, za druge – morda

 

O tem, da je PayPal negotovinsko plačilo, saj je PayPal ponudnik spletnih plačilnih storitev, ki izvaja storitve v Sloveniji neposredno.

Zdaj pa so iz Fursa sporočili, da se bodo enako obravnavali tudi sorodne ponudniki plačilnih storitev, ki se uporabljajo predvsem pri spletnih prodajah, vendar le v primeru, če bodo imeli status izvajalca plačilnih storitev po Zakona o plačilnih storitvah in sistemih.

Gre za ponudnike plačilnih storitev Stripe, Klarna in Sofort banking, SmartPayCard, PayMill, Braintree, Paysafecard in podobnih plačilnih sistemov. Na Fursu pojasnjujejo: »V kolikor izvajalec spletnih plačil glede sprejema plačila računov deluje kot zastopnik, ki v imenu in za račun upnika na podlagi pogodbe sklenjene med izvajalcem spletnih plačil in zavezancem, sprejema plačila kupcev, se šteje plačilo preko spleta kot gotovinsko plačilo.« Zadnjo besedo o tem, pri uporabi katerega ponudnika za spletno plačevanje boste morali uporabljati davčne blagajne in pri katerih ne, pa bo zato imela Banka Slovenije.