Vsak podjetnik ve, da je firma oziroma naziv podjetja pomemben del podjetniške osebne izkaznice, ki jo potrebujete za vstop v poslovni svet. Ime podjetja lahko vključuje tuje črke, samo ime podjetja pa je lahko sestavljeno tudi iz tujih besed. Ob tem je potrebno opozoriti, da morajo opis dejavnosti in ostale sestavine polnega naziva podjetja ostati v slovenskem jeziku.

Naziv podjetja

Firma lahko vsebuje tudi tuje besede in tuje črke, v slovenskem jeziku pa morata biti sestavina firme, ki nakazuje dejavnost in oznaka družbe. Dovoljene so črke X, Y, W in Q.

Primer dovoljenega poimenovanja je tako tudi na primer: New car, poslovne storitve, d. o. o.

Pred registracijo pa nujno preverite ime (firmo) v poslovnem registru, saj lahko registrski organ registracijo podjetja ali samostojne dejavnosti zavrne, če se poimenovanje ne razlikuje dovolj jasno od firme drugega podjetja. Tako bi na primer registrski organ zavrnil registracijo firme New caar d. o. o., če v registru že obstaja firma New car, d. o. o.

Ime podjetja je tako lahko v kateremkoli tujem jeziku, tudi v kitajščini.

Vsak podjetnik pa ve, da sta dobra firma oziroma naziv podjetja pomembna pri poslovanju na konkurenčnem trgu, kot ga poznamo danes. Ime predstavlja vašo podjetniško znamko in podjetnikov stik s poslovnim svetom. Ime mora biti v prvi vrsti všeč vam, kljub temu pa morate vedno imeti v mislih, da ga bodo uporabljali in izgovarjali drugi, zato je pomembno, da je firma za trg privlačna, lahko izgovorljiva, ne vsebuje težavnega črkovanja, ima pomen in je hitro zapomnljiva oziroma prepoznavna.

Za nasvet o izbiri najbolj ustreznega imena za vaše podjetje nas lahko povprašate, spremembo imena pa lahko opravite tudi na naši VEM točki.