Majhni zavezanci za davčno potrjevanje računov, ki izdajajo le manjše število računov iz vezane knjige računov, bodo lahko od danes dalje  uporabljali brezplačno aplikacijo Mini blagajna na spletni strani Finančne uprave RS (Furs). Ti zavezanci bodo lahko preko aplikacije Mini blagajna davčno potrjevali račune iz vezane knjige računov (VKR) zgolj z internetno povezavo s Fursom in elektronsko napravo, kot je na primer računalnik ali tablica. Računi, izdani iz VKR, bodo morali biti z mini blagajno potrjeni najkasneje v 10 dneh od izdaje.

Na Fursu poudarjajo, da majhni zavezanci z aplikacijo Mini blagajna ne bodo imeli nobenih stroškov, bodo pa morali upoštevati vsa pravila glede davčnega potrjevanja računov.

Enaka pravila in obveznosti tudi za majhne zavezance

Majhni zavezanci bodo kot vsi ostali morali za davčno potrjevanje računov do 2. januarja 2016 Fursu sporočiti vse podatke o poslovnih prostorih, hkrati pa bodo morali izpolnjevati tudi vse ostale obveznosti, ki jih določa Zakon o davčnem potrjevanju računov. Pred uporabo bodo morali pridobiti tudi namensko digitalno potrdilo.

Tudi zavezanec, ki bo uporabljal aplikacijo Mini blagajna, bo moral način izvajanja potrjevanja računov vnaprej določiti z internim aktom. Elektronske naprave za izdajo račun (program za davčne blagajne, ki bi bil nameščen na tablici, računalniku ali tiskalniku) ne bo smel uporabljati v istem poslovnem prostoru kot VKR oziroma vezane knjige računov, torej z računi, ki jih bo nato potrdil z Mini blagajno.

Z aplikacijo Mini blagajna ne bo stroškov

Furs opozarja, da izdajanje računov preko njihovega spletnega portala Mini blagajna, ne bo avtomatizirano. Majhni zavezanci bodo posamezne postavke računa tako morali vnašati ročno, saj aplikacija ne bo omogočala avtomatične izdelave šifranta artiklov. Portal je namenjen le osnovnim poročilom pri izdanem računu.

Majhni zavezanci lahko za davčno potrjevanje računov že preizkusijo Mini blagajno.

Za vstop v aplikacijo bodo morali majhni zavezanci uporabiti namensko digitalno potrdilo, sicer pa je aplikacija do 2. januarja namenjena testiranju in spoznavanju novega načina potrjevanja računa. Računi, ki jih bodo zavezanci izdali pred januarjem 2016, ne bodo vključeni v analizo. Na Fursu pa pravijo, da bodo poslovni prostori, ki jih bodo zavezanci prijavili do novega leta, veljali tudi kasneje.