Pet vročih vprašanj in odgovorov o dodatnem plačanem očetovskem dopustu.

Kdo lahko dobi dodatnih pet dni plačanega očetovskega dopusta in kdo ne? Kdaj ga je možno izkoristiti? Kaj pa, če se delodajalec s tem ne strinja? Kakšni roki veljajo? Potem ko so na ministrstvu za delo spremenili pravila igre, zmede z očetovskimi dopusti kar noče in noče biti konec.

Doslej so bili očetje ob rojstvu otroka upravičeni do 15 dni plačanega in 75 dni neplačanega očetovskega dopusta. Z novim letom se je število dni plačanega dopusta povečalo na 20, prihodnje leto se bo povečalo na 25, leta 2018 pa na 30 dni plačanega dopusta. Neplačanega dopusta (država je plačala le prispevke) ne bo več. Dodajmo, da bo tako kot doslej oče ob rojstvu otroka lahko izkoristil 15 dni plačanega dopusta, preostanek pa po koncu starševskega dopusta.

A nova ureditev velja tudi za nazaj? Nekateri očetje (večina), ki niso izkoristili neplačanega dopusta, bodo dobili dodaten plačan dopust. Po neuradnih ocenah gre za okoli 60 tisoč očetov. A kot ponavadi, ko se ureditev spreminja tudi za nazaj, nastaja zmeda. Kdo je do dopusta upravičen in kdo ne, kakšni so roki? Tukaj je nekaj najpogostejših vprašanj o tem, kdo dodaten dopust dobi in kako ga lahko sploh izkoristi.

1. Kdo dobi dodaten plačan dopust

Dodatnih pet dni plačanega dopusta dobijo vsi očetje, ki niso izkoristili neplačanega dopusta in katerih otroci še niso dopolnili treh let starosti.

A znova se pojavljajo vprašanja: kaj pa, če bo vaš otrok tri leta dopolnil prav v teh dneh, vi pa želite dodatnih pet dni plačanega dopusta? »Oče mora vložiti vlogo do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka,« pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Teh dodatnih pet dni dopusta lahko nato oče izkoristi, dokler otrok ne konča prvega razreda osnovne šole. Torej, pozor, če želite dodaten dopust, na pristojnem centru za socialno delo izpolnite vlogo za očetovski dopust. Pazite, da vaš otrok prej ne bo dopolnil treh let starosti – v tem primeru boste namreč to pravico izgubili.

2. Kakšna so pravila

Pet dni dodatnega dopusta, ki vam ga je podarila država, morate nujno izkoristiti v strnjenem nizu, pojasnjujejo na ministrstvu za delo, izkoriščanje po posameznih dneh ni dovoljeno. Dodaten dopust lahko izkoristite po poteku starševskega dopusta (poenostavljeno, ko mati pride s porodniške).

3. Kdaj lahko izkoristite dopust?

Kadarkoli, paziti morate le, da ga izkoristite, dokler otrok ne konča prvega razreda osnovne šole. To pomeni, da lahko vlogo za dopust vložite že letos, dopust pa izkoristite prihodnje leto ali pa enkrat v prihodnjih letih. Še enkrat, trenutno velja le omejitev, da otrok prej ne sme končati prvega razreda osnovne šole.

4. Kaj pa, če se delodajalec ne strinja?

Kot kaže, na ministrstvu za delo takšnih primerov niso predvideli (kljub temu, da stvari urejajo za nazaj). Njihov odgovor na konkretno vprašanje je tako povsem suhoparen: »Skladno z zakonom so delodajalci dolžni delavcem ali delavkam zagotoviti odsotnost z dela zaradi izrabe dopusta, delavec pa mora obvestiti delodajalca o nameri izrabe dopusta 30 dni pred predvidenim nastopom dopusta.«

Pomembno je, da se z delodajalcem poskušate normalno sporazumeti, večinoma tako delodajalec kot zaposleni premoreta dovolj zdrave pameti. Predvsem pa ne pozabite – dodatnih pet dni plačanega dopusta je prišlo kot darilo.

5. Kje se vse skupaj uredi

Na spletni strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve piše: »Očetovski dopust se uveljavlja na centru za socialno delo z vlogo. Center prizna pravico do očetovskega dopusta z odločbo. V vlogi še ni potrebno navesti datumov izrabe za dodatnih pet plačanih dni, ki jih oče porabi v strnjenem nizu. Po izrabi oče sporoči datume na center za socialno delo zaradi izplačila nadomestila.« Vse dodatne potrebne informacije vam bodo brez dvoma dali na centru za socialno delo.